Phuket
 


 

 

Thai Festivaler

Fantasea

Festivaler är stort i Thailand

Speciellt stort är firandet av det thailändska nyåret, även om det kinesiska och det västerländska nyåret också firas. Befolkningen gillar festligheter och nedan följer ett utvalt antal festivaler att läsa mer om.

Phuket Fantasea ShowI april firas en festival kallad Songkran, det thailändska nyåret. Turister får akta sig för att få vatten på sig då kastandet av vatten på varandra utövas flitigt under detta firande. Man städar även ordentligt och besöker tempel.Religiösa ceremonier och parader håller också och man ropar ”Chock Dee Pi Mai!” till varandra, vilket betyder gott nytt år på svenska. Tidigare styrdes firandet av nyåret av astrologiska kalkyler men numera har man fastsatta datum som är mellan den trettonde och femtonde april. Den thailändska tidräkningen är dock inte densamma som i övriga världen. De räknar från början med Buddhas födelse, med det menas alltså att de i räkningen är cirka 550 år framåt.

Asalaha Bucha

-

I juli firas Asalaha Bucha, en festival som firas i samband med regnperiodens start. Den hyllar datumet då Buddha predikade för första gången. Samtidigt är det för de buddistiska munkarna, Khao Pansa, ett viktigt datum, vilket betyder att munkarna stänger in sig i sina kloster under tre månaders tid utan kontakt med omvärlden. Det är också vanligt att de unga thailändarna går igenom sin traditionella tid som munkar och får sin religiösa utbildning. Det firas också en imponerande och stämningsfull levande ljusfestival i Ubon Ratchathani, där flera meter höga snidade, levande ljus, tillverkade av bivax, forslas i procession till områdets många tempel.

Phukets vegetariska festival

-

Den mest omtalade thailändska festivalen är Phukets vegetariska festival. Den är ännu inte fullt så populär bland turister, men kommer troligen att bli allt mer centrerad i charterresornas upplevelsepaket. Festivalen är så stor att den är en av de märkvärdigaste i hela Asien och kan bara jämföras med de traditionella påskprocessionerna på Filippinerna. Phukets festival handlar om tro, självplågeri, andligt liv och en stark folktro. Festivalen pågår under tio dagar och är av kinesiskt ursprung. Ceremonierna startar redan vid fem på morgonen så det gäller att vara vaken i tid om man vill hinna se. Deltagarna i festivalen lever på vegetarisk mat minst tre av de tio dagarna under festivalen och avstår från alkohol och att ljuga. De klär sig helvitt och plågar sig själva, sina kroppar på outhärdliga sätt. De borrar genom sig själv med nålar utan bedövning och festivalens utövanden går ut på att skrämma bort otur, onda andar, samt att hitta inre välmående. I samma veva som detta pågår förvandlas gatorna i Phuket till nöjesfält med stånd där man kan köpa mat och dryck och roa sig bäst man vill.

Övriga festivaler

-

Utöver ovan nämnda festivaler finns fler festligheter under nästan varje månad av året. Det rör sig om vinterfestival i januari, blomsterfestivaler i februari, kungliga festivaler och religiösa festivaler i maj. Är man intresserad av fyrverkerier finns även en raketfestival i maj. Det finns festivaler av olika slag, men gemensamt har de ändå att det är glatt, livligt, välkomnande och fullt med evenemang att njuta av och delta i.


Phuket Travel Guide

 

 

Thai Guide
Thai Hotell
Aktiviteter
Akvarium
Dykning
Golf
Festivaler
Massage
Shopping
Bangkok
Go-Go Barer
Diskotek
Kvarter
Museum
Restauranger
Sevärdheter
Tempel
Thaiboxning
Varuhus
Fakta
Ekonomi
Etikett
Geografi
Historia
Monarki
Mat
Politik
Religion
Transporter
Visum