Phuket
 


 

 

Thai -Politik

Thailand är en konstitutionell monarki med en monark som statschef. Den fjärde mars, 2006 avgick Thailands premiärminister, Thaksin Shinawatra och sedan dess har landet styrts av en övergångsregering som leddes av Thaksin. Den nittonde september samma år genomfördes en militärkupp i landet och därefter utgörs landets regering av en militärjunta med premiärminister i interimsregeringen och en general som ordförande för det nationella säkerhetsrådet.

Fortsatt statschef är dock Bhumibol Adulyadej, under regentnamnet RAMA IX och statschefen är även den högste beskyddaren av thaibuddismen och en viktig symbol på nationell identitet och samhållning. Det thailändska parlamentet, Nationalförsamlingen, är organiserat i ett tvåkammarsystem bestående av representanthuset med 500 platser och senaten med 200 platser. Genom folkval bestäms representanterna för kamrarna. Kandidaterna till representanthuset väljs på fyra år, medan senatorerna väljs på sex år. Allt detta enligt den gamla konstitutionen som ännu inte ersatts.

Phuket Kata BeachEn lågintensiv konflikt har sedan ett flertal år tillbaka utvecklat sig i det som i Thailand benämns ”Djupaste Södern”, vilket menas de södra delarna delarna av landet. I dessa delar av landet lever en stor del muslimer som stärkt sina positioner under åren i Thailand, mestadels genom invandring. En rad militanta grupperingar har i och med detta grott fram som ett svar på vad de uppfattar som orättvisor baserade på etnisk tillhörighet.

Thailands regering har under åren ägnat mycket lite kraft åt att bekämpa det problemet, varken militärt eller genom proaktivt arbete för integration eller dylikt. Konflikten har med jämna mellanrum blossat upp till en mer väpnad konflikt och under de senaste tre åren har Bangkok Post kunnat rapportera om politiskt motiverade mord minst en gång i veckan. Sedan den militära kuppen har dock reguljära trupper gjort flera räder i området, utan hittills några större framgångar.

 

Thai Guide
Thai Hotell
Aktiviteter
Akvarium
Dykning
Golf
Festivaler
Massage
Shopping
Bangkok
Go-Go Barer
Diskotek
Kvarter
Museum
Restauranger
Sevärdheter
Tempel
Thaiboxning
Varuhus
Fakta
Ekonomi
Etikett
Geografi
Historia
Monarki
Mat
Politik
Religion
Transporter
Visum